Mange tror at vejen til succes handler om at sætte sig store mål og så tilsætte en masse hårdt arbejde. Men der er et problem. Sættes målene ikke på den rigtige måde, kan de i virkeligheden blive en forhindring.

Det kan Kevin Magnussen lære os noget om. Han må siges at være et godt eksempel på en person, der har nået et stort mål. Han ville gerne køre Formel 1 og nu har han opnået det (igen). Det er sjældent at racerkørere får mulighed for at køre Formel 1, endnu sjældnere at de mister deres sæde for på ny at få en chance.

Nu en quiz. Hvilke af følgende 6 årsager er den primære grund til at Kevin har nået målet om at komme tilbage i Formel 1?

1) Hans far har kørt Formel 1 og været et forbillede for ham altid og givet ham mange gode kontakter i motorsportens fagre verden

2) Han har haft sponsorer til at bakke sig op

3) En god portion held

4) Han er startet i en tidlig alder

5) Han har en brændende drøm om at blive Formel 1 verdensmester

6) Han har talent

Det rigtige svar: Ingen af dem.

“All I’ve ever wanted to do is race”Kevin tweet

Svaret skal i stedet findes i et tweet fra Kevin få dage inden han blev præsenteret som Renault-kører. I tweetet er et kort videoklip, hvor han som 4-årig kører go-cart, og i den tilhørende tekst står: ”All I’ve ever wanted to do is race”.

Kevin Magnussen elsker helt grundlæggende at køre ræs. Og uanset om han bliver verdensmester eller ej, sidder i en toptunet Formel 1 racer eller i en udrangeret go-cart, om hele verden ser på eller det kun er to tætte familiemedlemmer, så elsker han det. Og det er den primære grund til at han har nået målet. Han er indre motiveret.

Indre versus ydre motivation

Det er vigtigt at skelne mellem indre og ydre motivation. Indre motiveret adfærd er drevet af lyst og interesse. Det vi gør bærer så at sige lønnen i sig selv. Ydre motivation handler om adfærd for at opnå noget, få en belønning, få ros, undgå straf.

Vores indre motivation er naturligvis ikke opstået ud af ingenting, men som oftest via internalisering af ydre normer. Det som vores nære omgivelser eller samfundet synes er godt kan man tage til sig i en grad, så man finder handlingen motiverende i sig selv. Kevin Magnussen har tidligere fortalt at han som barn gerne ville være som sin far, der ja, kørte racerløb. I den forstand er det altid sundt med et kritisk blik på kilderne til vores indre motivation.

Men for Kevin Magnussen ændrer det ikke på, at han helt grundlæggende bare elsker at køre ræs. Og det er værd at huske på når du skal sætte mål for din virksomhed, din afdeling eller dig selv.

Vi sætter mål for at motivere os selv

Vi sætter nemlig tit mål for at motivere os selv. Salgsmål for at blive motiveret til at sælge, produktivitetsmål for at blive produktive. Og personligt tilmelder vi os et eller andet motionsløb, for nu skal vi da også i gang med at træne. Men måske synes vi slet ikke at det er fedt at løbe.

Jeg møder mange som er fanget i en evindelig kamp for at nå næste virksomhedsmål, afdelingsmål, personlige mål. Og mange tænker, at liiige når det næste mål er nået, SÅ bliver der tid til det spændende. Men om næste hjørne venter nye mål. Måske endda inden vi har nået de gamle. For den kedelig virkelighed omkring store mål er at vejen dertil er en endeløs forhindringsbane, hvor man ind imellem ligger med ansigtet nede i mudderet og slet ikke kan ane det forjættede land forude. Så bliver det først rigtig svært at motivere sig, når man nu alligevel ikke synes det er så fedt det man laver.

progress

Store mål når man altså ikke primært ved at sætte sig store mål. Man