Psykologiprofessor Barry Schwartz har skrevet bogen The paradox of choice, som også er titlen på hans TED-talk. Her påpeger han det paradoks, at vi ikke oplever mere frihed, jo flere valgmuligheder, vi har (når antallet af valgmuligheder er stort). Ej heller bliver vi lykkeligere. En forestilling der ellers er meget udbredt.For har vi mange muligheder, så bliver vi handlingslammede, mere utilfredse med vores valg og oplever en større grad af skyld, hvis resultatet af vores beslutning ikke bliver optimalt.

Han fortæller også, hvordan han giver studerende 20% mindre hjemmearbejde end tidligere i sin karriere – ikke fordi de studerende er blevet mindre kloge eller flittige, men fordi de skal træffe så mange flere valg, der er central for deres identitet.

TED-talken har nogle år på bagen, men den er stadig yderst relevant. Jeg beskriver også paradokset i min bog “Stress og eksistens”, hvor jeg bl.a. kobler det til Søren Kierkegaards angst-begreb ?.

Ted-talken kan ses her: The paradox of choice.