”Verden er så uforudsigelig. Ting sker pludseligt, uforventet. Vi ønsker at føle, at vi har kontrol over vores egen eksistens. På nogle måder har vi, på andre måder har vi ikke. Vi er underlagt sandsynlighedernes og tilfældighedernes kræfter”, Paul Auster.

Leicester har lige vundet Premier League selvom stort set samtlige eksperter var sikre på at de ville ende i bunden af ligaen. Virksomheden SuccessFactor blev en kæmpe succes selv om 73 venturekapitalister havde forudsagt det modsatte. Ingen ved deres fulde fem troede på at Donald Trump havde en jordisk chance for at blive nomineret som republikansk præsidentkandidat da primærvalgene startede.

Mennesket har altid forsøgt at kontrollere og forudsige verden. Oplysningstidens indsigter førte til hede drømme om, at vi på et tidspunkt ville kunne forudsige verden eksakt. Den franske matematiker Pierre-Simon Laplace hævdede, at hvis vi kendte ethvert atoms tilstand på et tidspunkt og alle naturkræfter ville vi med sikkerhed kunne forudsige fremtiden. Det synes at være et spørgsmål om tid før tilstrækkelig indsigt og regnekraft ville være til rådighed og vi kunne forudsige fremtiden.

Senere blev vi klogere. Kvantemekanikken og den tyske fysiker Werner Heisenbergs Usikkerhedsprincip lærte os, at det ikke er muligt for os at forudsige universet. Vi kan eksempelvis ikke bestemme både positionen og hastigheden for en partikel på samme tid. Kan vi ikke opnå eksakt viden om verden på et tidspunkt, kan vi heller ikke forudsige den.

At home with the Heisenbergs

Frem for at regne verden ud er vi med andre ord tvunget til at forholde os til verdens uforudsigelighed. Og det er som om, den er tiltagende med globaliseringen og den hastige teknologiske udvikling. Teknologiers levetider bliver kortere. Det samme gør virksomhedernes. Nye små virksomheder gør deres hastige entré på markederne. Vi har dermed også sværere og sværere ved at kontrollere udfaldet af vores indsats, når vi driver virksomheder, organisationer og projekter. Færre og færre laver 5-års strategier.

Hvad med Big data, Internet of Things og Data analytics? De kan sikkert hjælpe os til at forbedre nogle af vores forudsigelser, men fysikkens love er der stadig og begrænser os. Heldigvis vil jeg mene. Og jeg tror også nogle Leicester-fans, entreprenører og politikere er enige med Christopher Walkens ord: ”At its best, life is completely unpredictable”. (Det samme kan man i parentes bemærket utvivlsomt også sige, når livet viser sig fra sin værste side).

”At its best, life is completely unpredictable”, Christopher Walken

I erkendelsen af verdens uforudsigelighed er vi ikke sat skatmat. Vi kan faktisk gøre noget. Vi kan reflektere over, hvad den betyder for os. Og måske vi kan kanalisere noget af den energi vi bruger på at søge usvigelig sikker viden, have svar på rede hånd og konsekvensberegne på diverse udfald over i en større accept af, at vi aldrig kan vide med sikkerhed.

I stedet kan måske træde en større nysgerrighed og åbenhed over for nogle af de mere usandsynlige muligheder. Vi kan fortsætte lidt længere tid på projekter, som ingen troede på, fordi pludselig kan de få medvind. Eller vi kan sætte nye projekter i søen også selv om de kan forekomme lige lovligt optimistiske. For det højst usandsynlige kan ske.

Det kan også føre til en større accept af, at vi aldrig kan være fuldstændig i kontrol over vores eget liv. Frem for at brænde al energi af på frustrationer, når vores drømmeprojekt – SÅ tæt på mållinjen – går i vasken, kan vi måske fokusere lidt på at acceptere at livets uforudsigelighed også er det, som gør det smukt.

Spiller du to pund på Leicester som vinder af Champions League næste år? Søger du drømmejobbet? Starter du det nye projekt op? Fortsætter du selv om du har fået nej 99 gange? Det usandsynlige sker nogle gange. Også selvom du ikke bor i Leicester, er entreprenør eller hedder Donald Trump.